Wat is een financieel traineeship?

Na het doorlopen van een financieel traineeship ben je een hoogopgeleide financial professional met een grote meerwaarde op de arbeidsmarkt. Afhankelijk van de inhoud van het programma, kan jij na een financieel traineeship jouw carrière vervolgen als Controller, Financieel Analist, Beleggingsadviseur, Treasure Manager etc.

Voor wie is een financieel traineeship?

Voor een financieel traineeship is het vooral belangrijk dat je affiniteit hebt met cijfers. Wie vanuit zijn studie al bekend is met financiële processen en/of controleprocessen heeft een streepje voor.

Een afgeronde WO- of HBO-studie is voor een financieel traineeship vrijwel altijd een vereiste. Studierichtingen die goed aansluiten bij een financieel traineeship zijn o.a. Accountancy, Bedrijfskunde, Economie en Econometrie.

Waarom kiezen voor een financieel traineeship?

Een afgeronde WO- of HBO-studie is een goede basis, maar voor een vliegende start als financial professional is soms meer nodig. De hogere financiële posities binnen een organisatie gaan namelijk vaak gepaard met een grote verantwoordelijkheid. Jij werkt immers met de financiële cijfers van een organisatie. Daarom hecht men bij de betere financiële functies vaak veel waarde aan voldoende werkervaring en certificering als bewijs van voldoende actuele kennis.

Een financieel traineeship is een uitstekende manier om in een relatief veilige omgeving de broodnodige werkervaring op te doen en om aanvullende opleidingen te volgen. Na het doorlopen van een financieel traineeship ben je er helemaal klaar voor om met veel vertrouwen een verantwoordelijke financiële positie in te vullen.

Voordelen van een financieel traineeship

Programma’s voor financiële trainees kunnen van elkaar verschillen, maar de volgende voordelen vind je vrijwel altijd wel terug bij een Financieel Traineeship:

  • gestructureerd werk- en opleidingsprogramma
  • in een veilige omgeving ervaring opdoen met echte financiële cijfers
  • ruime mogelijkheden voor het volgen van opleidingen en het behalen van certificaten
  • professionele begeleiding van een senior financial professional
  • een goed startsalaris dat meegroeit met de ontwikkeling van de trainee

Waar kom je terecht als financieel trainee?

Het ligt voor de hand, dat vooral financiële instellingen opzoek zijn naar financiële trainees. Jij kan dan denken aan banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen en accountantsorganisaties.

Echter ook organisaties uit andere sectoren bieden soms een financieel traineeship aan. Zo hebben wij bij TraineeshipPlaza.nl meegemaakt dat ook energiebedrijven, industriële multinationals en grote onderwijsinstellingen soms een financiële traineeship aanbieden.

Startsalaris van een financieel trainee

Het startsalaris van een financieel trainee ligt tussen de € 2.300 en € 3.100 per maand op basis van een voltijdsdienstverband.

De hoogte van jouw startsalaris is vooral afhankelijk van de organisatie die het financieel traineeship aanbiedt. Verder kan het salaris iets verschillen voor talenten met een afgeronde universitaire opleiding ten opzichte van HBO-afgestudeerden. Met een WO-master begin je vaak met een iets hoger salaris.

De hierboven genoemde bedragen zijn trouwens indicatief. In de praktijk kunnen uitschieters naar boven en naar beneden ook voorkomen. De bedragen zijn vooral bedoeld om jou een idee te geven van wat je ongeveer kan verwachten.

Voor meer informatie over het startsalaris van een trainee, bekijk onze blog Salaris traineeship - Wat ga jij verdienen als trainee?

Assessment onderdeel van de sollicitatieprocedure?

Een organisatie investeert flink in haar trainees door middel van opleiding, training, begeleiding en coaching. Daarom willen organisaties er zeker van zijn dat zij de juiste mensen toelaten tot hun traineeshipprogramma’s. Om die reden maakt een assessment vrijwel altijd onderdeel uit van de sollicitatieprocedure voor een financieel traineeship.

Assessments voor aankomend financieel trainees kennen vanzelfsprekend een sterke focus op cijfermatig inzicht, analytisch vermogen en logische nadenken. Er zal echter ook aandacht zijn voor jouw persoonlijkheid. Tijdens jouw assessment zal je hoogstwaarschijnlijk ook een persoonlijkheidsvragenlijst moeten beantwoorden.

Daarnaast kan een assessment voor een financieel traineeship ook andere onderdelen bevatten zoals het uitwerken van een casus, een groepsopdracht of het geven van een presentatie.

Tip: Bereid je goed voor!
Er bestaan verschillende websites waar je diverse intelligentietesten kunt oefenen. Het helpt ook als je een beetje weet wat je van een assessment kunt verwachten. Een goed begin is het lezen van het volgend artikel van assessmentpsycholoog Nicole Hermans: Succesvol assessment doen?

Overzicht openstaande financiële traineeships

Op dit moment hebben wij verschillende vacatures openstaan voor een Financieel Traineeship bij toonaangevende werkgevers zoals ABN AMRO, ING, KPMG en de Rabobank.

Klik hier voor een actueel overzicht van alle Finance Traineeships

Actuele traineeships ontvangen via e-mail

Eenvoudig op de hoogte blijven van de meest recente financiële traineeships die aansluiten op jouw profiel?

Meld je aan voor de vacature e-mailalert!

Word gevonden door werkgevers

Cv uploadenUpload je CV!

Dagelijks zijn topwerkgevers op zoek naar kandidaten op TraineeshipPlaza. Upload nu gratis jouw informatie en zorg dat ze je kunnen vinden!

Upload jouw informatie