De eerste indruk telt: de voorbereiding van je starters CV

In deze turbulente economische tijden wordt het aantal nieuw aan te nemen medewerkers heroverwogen. De concurrentie voor een baan wordt steeds groter. Uitstekende carrièremogelijkheden, ontwikkelingsprogramma’s en beloningsystemen bestaan nog steeds, maar organisaties willen alleen de beste kandidaten zien.

Jouw CV is dan ook meer dan ooit belangrijk in het veiligstellen van een sollicitatiegesprek. Het is daarom van belang dat jouw CV echt opvalt. Dit artikel dient als gids bij het maken van een CV waarmee jij je kan onderscheiden van de massa.

Overzichtelijk

Je belangrijkste marketinginstrument is jouw CV en het belangrijkste doel van je CV is om er voor te zorgen dat je wordt uitgenodigd op gesprek. Het is daarom van groot belang, dat je jouw beste verkooppunten op een logische en toegankelijke manier presenteert. De kans is namelijk vrij groot dat jij niet de enige bent die interesse heeft in de baan en dat je op een stapel met misschien wel honderden andere CV’s terechtkomt.

Dit betekent veelal dat de recruiter al je informatie in een zeer kort tijdbestek door moet nemen. Het is dan ook niet ondenkbaar dat het blijft bij een vluchtige blik van een luttele 30 seconden. Daarom is het ook van groot belang, dat jij je in jouw CV duidelijk presenteert, met de meest relevante informatie op de eerste pagina en gemakkelijk te identificeren.

Inhoud

In feite zou de perfecte CV fungeren als een hulpmiddel aan de lezer, als een gids richting de kwalificatiecriteria en de belangrijkste punten waarop jij je onderscheidt van andere kandidaten. Daarom is het verstandig om eerst uit te zoeken wat je belangrijkste 'selling points' zijn en hoe deze aansluiten op de belangrijkste competenties / vaardigheden van de functie.

Voorbeelden van selling points: werkervaring bij een gerenommeerde werkgever, bijzondere of zeldzame vaardigheden, relevante kwalificaties, de omvang van de projecten waaraan je hebt meegewerkt enz.

Wees zelfkritisch en duidelijk over jezelf en bekijk wat jouw belangrijkste selling points zijn in vergelijking met andere kandidaten. Bijvoorbeeld de vaardigheid om problemen op te lossen is heel belangrijk op alle momenten van je carrière. Probeer deze vaardigheid bijvoorbeeld uiteen te zetten met betrekking tot de baan waarvoor je solliciteert.

Maak met bovenstaande in gedachten een lijst van al jouw vaardigheden en prestaties. Heb jij dit voor jezelf op een rijtje, dan kan jij aan de slag met jouw CV.

Structuur

Aangezien een recruiter eerst zal kijken naar het begin, moet je ervoor zorgen dat jouw belangrijkste selling points terug te vinden zijn aan het begin van de eerste pagina.

De algemene indeling van je CV en de opmaak van elk hoofdstuk moeten zodanig zijn, dat de lezer de informatie gemakkelijk en snel tot zich kan nemen.

Er is niet één verplichte of standaard CV-structuur. Verschillende indelingen hebben verschillende voordelen. De CV van een recent afgestudeerde heeft vaak een andere indeling dan het CV van iemand met jaren werkervaring.

Voor pas afgestudeerden is de volgende structuur vaak het meest effectief:

Persoonlijke gegevens

(Naam, geboortedatum, adresgegevens, nationaliteit - werkvergunning indien relevant)

Onderwijs en kwalificaties

De volledige titel van je diploma en universitaire titel, alsmede alle significante studieresultaten, zouden voldoende moeten zijn. Als je ook modules hebt gevolgd die aansluiten op de functie, dan kan je deze ook noemen.

Vermeld ook je middelbare school inclusief het gekozen profiel en eventueel relevante extra vakken.

Wanneer je net afgestudeerd bent, dan is je opleiding waarschijnlijk je sterkste “selling point”. Het is daarom slim om dit als eerste te vermelden. Als je zelf in de veronderstelling bent, dat je relevante werkervaring meer indruk maakt dan je opleiding, dan kan je dit ook eerder dan je genoten onderwijs vermelden.

Voor mensen die op zoek zijn naar een loopbaan in de ICT is het gebruikelijk om een uitgebreide en duidelijke samenvatting te geven van de IT-toepassingen waarmee je hebt gewerkt. Vermijd hier lange lijsten van programma’s die overal van toepassing zijn. Alleen als je deze zeer goed beheerst, dan zijn ze interessant om te vermelden.

Als je weet dat een werkgever op zoek is naar een specifieke vaardigheid, vergeet deze dan niet te vermelden. Geef hierbij ook aan in welke mate je ervaring hebt. Wees hier wel eerlijk!

Werkervaring

Hier is het van belang om uit te zoeken welke vaardigheden een werkgever graag terugziet in kandidaten. Kijk vervolgens met welke werkervaring jij aansluit op dit profiel.

Zorg ervoor dat de meest relevante werkervaring in jouw CV ook de meeste nadruk krijgt. Dit kan je bijvoorbeeld doen, door concrete activiteiten, verantwoordelijkheden en projecten te noemen bij de meest relevante werkervaring.

Maak hierbij in positief taalgebruik duidelijk wat jouw eigen rol was en welke verantwoordelijkheden je had en tot welke prestaties dit heeft geleid. Probeer het over te brengen in meetbare feiten, zoals de omvang van het budget en de omvang van de resultaten. Op deze manier kan jij jouw vaardigheden tastbaar maken.

Denk hierbij goed na over de voorbeelden die je wilt gebruiken. Werkgevers kunnen uit jouw voorbeelden afleiden wat jij belangrijk vindt. Werkgevers zijn alleen geïnteresseerd in recente en relevante prestaties. Je hoeft dus niet te vermelden dat je klassenvoorzitter bent geweest op de basisschool. De werkgever kan zich dan afvragen of je sindsdien niks noemenswaardig meer hebt gepresteerd.

Het is belangrijk dat de beschrijvingen van je werkervaringen feitelijk, kort en gedetailleerd zijn. Vermeld ze puntgewijs om overzicht te creëren.

Extra-curriculaire activiteiten

Hier noem je relevante hobby's en interesses die nog niet eerder aan bod zijn gekomen. Het gaat hier bijvoorbeeld om het lidmaatschap van een commissie binnen een studie/studentenorganisatie of een verantwoordelijke positie in een sportteam, toneelvereniging, enz.

Het onderdeel extra-curriculaire activiteiten moet je kort houden (3-4 regels). Heb jij vrijwilligerswerk of commissiewerk gedaan, waar je veel van hebt geleerd en dat ontzettend relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert, dan kan je deze beter vermelden onder werkervaring. Deze hoef je dan niet te herhalen bij je extra-curriculaire activiteiten.

Relevante vaardigheden & interesses

Jij kan hierbij denken aan bijgewoonde cursussen, vreemde talen, rijbewijs en ICT-vaardigheden (geef het niveau van bekwaamheid aan).

Referenties

Tenzij hier expliciet in de vacature om wordt gevraagd, hoef je geen referenties te noemen in jouw CV. Een eenvoudige "referenties beschikbaar op aanvraag" is optioneel, maar ook dit is niet verplicht.

Wanneer een werkgever referenties wilt, dan zal men daar meestal pas naar vragen ná het eerste sollicitatiegesprek.

Stijl

Alle goede CV's zijn eenvoudig, bondig en logisch gestructureerd om iedere lezer in staat te stellen binnen enkele seconden de informatie te vinden die zij nodig hebben. Voor je CV betekent dit, dat de zinnen bondig en feitelijk moeten zijn. Daarnaast is het handig om bepaalde sleutelwoorden te gebruiken.

Daarnaast moet je het gebruik van woorden als ‘en’, ‘ik’ en ‘wij’ minimaliseren. Deze zijn veelal overbodig en zetten het punt dat je wilt maken geen kracht bij.

Verder moeten de spelling en grammatica foutloos zijn. Dit lijkt overigens makkelijker dan het is. Een foutje is snel gemaakt. Je doet er daarom goed aan, om jouw CV altijd door iemand te laten nalezen, voordat je hem meestuurt met jouw sollicitatie.

Design & presentatie

Een professioneel ogende en aansprekende design helpt om aandacht te krijgen van de recruiter voor de inhoud van je CV.

Ben je zelf niet handig in vormgeven, dan kan je overwegen om een vormgever te vragen om het design van jouw CV te verzorgen. Zorg er dan wel voor, dat hij of zij je een CV oplevert in Word of een ander bewerkbaar formaat. Jij wilt namelijk wel zelf de details in je CV kunnen aanpassen bij iedere functie waarvoor je solliciteert.

Verder bestaan er in Word en andere tekstverwerkers standaardsjablonen voor CV's. Voor een professioneel ogende CV kan je ook gebruikmaken van één van deze sjablonen.

Een zekere mate van individualiteit en originaliteit kan er voor zorgen dat jouw CV opvalt. Wees echter voorzichtig met alteveel creativiteit. De inhoud blijft altijd belangrijker dan de opmaak. Uiteindelijk zijn het jouw ‘selling-points’ die er voor zorgen dat je wordt uitgenodigd op gesprek.

Weer eerlijk

Een laatste punt om te onthouden, is dat je ook altijd moet kunnen verantwoorden, wat er in jouw CV staat. Je CV is zeer waarschijnlijk een leidraad binnen het sollicitatiegesprek. Je kan dan ook verwachten dat men vragen zal stellen over wat er in jouw CV staat. Het is daarom van belang dat jij je comfortabel voelt bij de inhoud van je CV en dat het eerlijk en accuraat is.

Hoewel je moet streven de informatie in een positieve manier te presenteren, moet je proberen te voorkomen dat je overdrijft. Wees altijd eerlijk!