Tips voor een arbeidsvoorwaardengesprek en salarisonderhandeling

Het arbeidsvoorwaardengesprek en de salarisonderhandeling komen vaak pas aan het eind van een sollicitatieprocedure.

In een arbeidsvoorwaardengesprek draait het om het maken van concrete afspraken over de verschillende arbeidsvoorwaarden. Naast het salaris worden er ook andere zaken besproken zoals vakantiedagen, pensioen of misschien wel een auto van de zaak.

Omdat een goede voorbereiding het halve werk is, zetten wij hier voor jou 10 tips op een rij voor een geslaagde arbeidsvoorwaardengesprek en salarisonderhandeling.

Tip 1: Weet wat je aan wie vraagt

Bedrijven onderhandelen niet. Mensen onderhandelen.

Voordat je jouw gesprekspartner kan beïnvloeden, moet je die persoon wel begrijpen. Wat zijn zijn/haar interesses en individuele zorgen? Bijvoorbeeld:
Onderhandelen met een potentiële baas is heel anders dan in onderhandeling zijn met een HR-vertegenwoordiger. Je kunt je misschien veroorloven om een HR-vertegenwoordiger tot in de kleinste detail te bevragen over het aanbod. Echter wat je niet wilt, is jouw toekomstige manager ergeren met schijnbaar kleine eisen.

Tip 2: Pak de kans om te onderhandelen

Als jouw (toekomstige) werkgever vraagt of je binnenkort “even de papieren komt ondertekenen”, hoopt hij stilzwijgend dat je het salaris en de voorwaarden niet aankaart. Echter deze eerstvolgende bespreking is ontzettend belangrijk. Dit is namelijk dé kans om de onderhandeling over jouw salaris en arbeidsvoorwaarden te starten. Dus grijp je kans en benoem tijdens deze bespreking welke vergoeding en welke arbeidsvoorwaarden je graag zou ontvangen.

Tip 3: Beargumenteer de wensen duidelijk

Het is niet genoeg om te denken dat alles zonder meer duidelijk is. Men moet er ook in geloven dat je de moeite waard bent ten opzichte van wat je vraagt. Laat nooit je voorstel voor zich spreken (een 15% hoger salaris, of de toestemming om thuis te werken), leg precies uit waarom het gerechtvaardigd is. Als je de vraag niet kunt rechtvaardigen, stel de vraag dan ook niet.

Tip 4: Zet secundaire arbeidsvoorwaarden in als wisselgeld bij de salarisonderhandeling

Neem je thuissituatie onder de loep, bekijk welke arbeidsvoorwaarden het bedrijf aanbiedt en noteer welke jij belangrijk vindt en welke niet. Maak vervolgens een realistische schatting van de waarde van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo kan je de minder belangrijke voorwaarden als ‘wisselgeld’ gebruiken bij de salarisonderhandeling. Wanneer je een laag salarisvoorstel krijgt, dan kun je proberen een hoger salaris af te dwingen door een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden in te leveren.

Tip 5: Focus op de intentie van de vraagsteller, niet op de vraag

Indien je, ondanks alle voorbereiding, een vraag krijgt die je totaal niet had verwacht, onthoud dan deze eenvoudige regel: Het is niet de vraag die telt, maar de bedoeling van de vraagsteller. Vaak is de vraag een uitdaging, maar de bedoeling van de vraagsteller is goedaardig. Een werkgever die vraagt of je het aanbod meteen aanvaardt, is misschien gewoon geïnteresseerd en wil weten of je echt enthousiast bent over de baan. Hij of zij heeft meestal niet de intentie om jou in een hoek te drukken. Als de vraag je niet aanstaat, ga dan niet meteen van het ergste uit. Beantwoord de vraag op een manier zoals je de vraag interpreteert. Of vraag om een verduidelijking van de vraag, zodat je een beter antwoord kunt geven.

Tip 6: Onderhandelen tijdens het dienstverband

Over het algemeen vinden per jaar twee formele gesprekken plaats tussen werkgever en werknemer: het planningsgesprek en het beoordelingsgesprek. Indien jouw werkgever niet het initiatief neemt om het planningsgesprek in te plannen, stuur er dan op aan, dat dit gesprek plaatsvindt. De afspraken die in het planningsgesprek worden vastgelegd, vormen namelijk de basis voor het beoordelingsgesprek. Onderzoek welke nettotijd jij aan bepaalde andere taken maximaal kunt besteden. Wellicht werk je contractueel 32 uur per week, maar ben je voor andere taken al 6 uur ingepland. De nettotijd bedraagt dan 26 uur. Mogelijk is de target die de werkgever stelt dus niet eens haalbaar. Bespreek dit bij salarisonderhandelingen! Spreek ook vooraf af wanneer je de target niet haalt, dat er misschien iets anders tegenover staat: een extra cursus bijvoorbeeld.

Tip 7: Let op het minimumloon

Het brutoloon dat een werknemer gaat ontvangen moet wettelijk minimaal een bepaald bedrag zijn. Het minimum bruto maandloon voor 23 jaar en ouder op basis van een fulltime werkweek is voor 2017 vastgesteld op €1551,60. Kijk goed na of het bedrag juist is in het contract. Elk jaar wordt dit minimum aangepast.

Tip 8: Lease-auto van de zaak

Krijg je een lease-auto van de zaak, let dan goed op de voorwaarden die gesteld worden. Kijk na dat je niet meer gaat betalen, dan dat je bijvoorbeeld zou betalen als je met een eigen auto naar het werk zou rijden. Is dit het geval, geef dan aan geen lease-auto te willen en probeer te onderhandelen over een kilometervergoeding woon–werkverkeer. Maak bijvoorbeeld een overzicht hoeveel je per maand kwijt bent aan een eigen auto (met reiskostenvergoeding), en hoeveel je kwijt bent aan een lease auto.

Tip 9: Reiskostenvergoeding is geen verplichting

Een reiskostenvergoeding is wettelijk niet verplicht. Wel staan er vaak afspraken over in een cao of andere bedrijfsregelingen waar een werkgever zich dan aan moet houden. Is dit er niet, dan moet je hier goed over onderhandelen tijdens het gesprek. Als een reiskostenvergoeding woon–werkverkeer wordt toegekend, dan is een minimum van € 0,19 cent per km verplicht. Een hoger bedrag mag de werkgever ook geven. Dit geldt alleen als je geen auto van de zaak krijgt en als je geen ov-trajectkaart of ov-jaarkaart van de zaak krijgt.

Tip 10: Holidays!

Werknemers hebben recht op een aantal wettelijke vakantiedagen per jaar. Dit is in uren 4 keer het aantal uren dat je per week werkt. Per jaar moet je dus wettelijk gezien 4 weken vakantie kunnen opnemen. Een werkgever kan ook meer vakantiedagen geven. Dit zijn bovenwettelijke vakantiedagen.

Behoefte aan meer tips voor jouw arbeidsvoorwaardengesprek of salarisonderhandeling? Bekijk hier de 20 tips van Lengersdorf.